De weg kwijt in een oerwoud van klachtregelingen
Het moet beter. Dat is de conclusie van het onderzoek naar de toegang tot en behandeling van jeugdklachten door de gemeente Den Haag. Dit rapport…
Rapport
Het zal je maar gebeuren. Je kind heeft jeugdhulp nodig, je denkt een aanvraag te doen, maar er gebeurt niets. Het is je niet duidelijk wat de status is van je aanvraag en wat je kan verwachten en wanneer. Of je bent het niets eens met de jeugdhulp die aangeboden wordt, maar je hebt geen idee wat je hiertegen kan doen en hoe. Dit is helaas in onze gemeente voor sommige jeugdigen en ouders werkelijkheid. De vragen, klachten en signalen die de Jeugdombudsman vanaf 1 januari 2024 ontving – de start van het nieuwe gemeentelijke jeugdstelsel – bleken opvallend vaak te gaan over de toegang tot jeugdhulp en de rechtsbescherming.
Ondanks meerdere zorgbrieven hierover bleven zorgen bestaan. Voormalig Jeugdombudsman Yvette Nass heeft daarom een onderzoek geïnitieerd gericht op de toegang en de rechtsbescherming. Met haar vertrek als Jeugdombudsman eind 2024 is dit onderzoek overgenomen door de Gemeentelijke ombudsman. Kinderen en jongeren konden immers niet wachten tot de benoeming van een nieuwe Jeugdombudman. Op 1 mei is de nieuwe Jeugdombudsman gestart. Dit rapport ondertekenen wij als ombudsmannen dan ook samen.
Het onderzoek heeft geleid tot dit rapport Help, hoe kom ik aan Jeugdhulp? Met dit rapport geven wij meer inzicht in waar jeugdigen en ouders tegenaan kunnen lopen als het gaat om de rechtsbescherming in de toegang tot vrijwillige jeugdhulp. Zo bestaat er op verschillende punten onduidelijkheid, zoals over het proces en de klachtroutes. Ook is informatie niet eenduidig. Daarnaast bieden wij met dit onderzoek een handreiking voor verbetering. Tussen het schrijven van dit rapport en de publicatie is duidelijk geworden dat de gemeente besloten heeft toch met beschikkingen te gaan werken en de verordening hierop aan te passen. Dit is een stap in de goede richting. Wij dringen erop aan in de verdere uitwerking hiervan, ook de andere aandachtspunten uit ons rapport mee te nemen.
Wij zien dit rapport niet als een eindpunt, maar als de start van het vervolg. Een vervolg dat ziet op meer duidelijkheid voor jeugdigen en ouders en eenduidigheid. En daarmee betere rechtsbescherming. Dit alles opdat jeugdigen de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat is in ieders belang; van de gemeente, jeugdhulpaanbieders en bovenal jeugdigen en ouders. In dit vervolgtraject zal de Jeugdombudsman nadrukkelijk jeugdigen betrekken. Vanuit de overtuiging dat zonder hun stem, dat wat we als volwassenen bedenken niet of niet goed zal aansluiten bij hun leefwereld, wat zíj nodig hebben en belangrijk vinden.
Carina van Eck Coby van der Kooi
Ombudsman Den Haag Jeugdombudsman Den Haag
Deel deze pagina
Het moet beter. Dat is de conclusie van het onderzoek naar de toegang tot en behandeling van jeugdklachten door de gemeente Den Haag. Dit rapport…
Dit rapport gaat over Haagse alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV’s) en over problemen die ontstaan als zij volwassen worden. AMV’s zijn kinderen die zonder ouders naar…
Toen Maya 15 jaar was, woonde ze in Den Haag, in een logeerhuis voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen. Ze kreeg geen zak-…