Direct naar content

Over Jeugdombudsman

De Jeugdombudsman behandelt de klachten, beantwoordt de vragen en doet onderzoek. De onderzoeken zijn klein of groter. Maar altijd belangrijk voor de rechten van kinderen en jongeren. De Jeugdombudsman is onafhankelijk en gratis.

Jonge vrouw in een rood met witte trui en earpods kijkt op haar telefoon, naast haar staat een tas met een laptop er bovenop.

Groot onderzoek

Soms horen we dingen waar we ons ongerust over maken. Bijvoorbeeld over te weinig zak- en kleedgeld. Of lange wachttijden om zorg te krijgen. Daar kan Yvette een groter onderzoek naar doen. De uitkomsten van dat onderzoek bespreekt zij met de gemeente, jeugdzorg of school. Zo helpen we deze organisaties ook weer een stapje verder.

Vrouw zit aan tafel achter haar laptop en maakt notities.

De organisatie

Yvette Nass is naast Jeugdombudsman ook de vervanger van de Gemeentelijke ombudsman: Addie Stehouwer. Samen vormen zij één organisatie. Discriminatie.nl Den Haag valt ook onder deze organisatie.

Yvette Nass en Addie Stehouwer worden ondersteund door een team van 15 deskundige medewerkers. Beide ombudsmannen werken voor alle inwoners van Den Haag en Leidschendam-Voorburg. Per jaar ontvangen de ombudsmannen ongeveer 1000 vragen en klachten. Meer informatie over de Gemeentelijke ombudsman vindt u hier.

Portret Jeugdombudsman Yvette Nass

Kinderrechten en meepraten

Yvette behandelt vragen en klacht. Maar zij zet zich ook in voor de kinderrechten. Die heb je namelijk als kind! En die rechten moeten een plek krijgen in de regels en het beleid die gemeenten, scholen en jeugdzorgorganisaties maken. Daarom moeten de mensen die beleid maken de stem van kinderen en jongeren ook echt horen. Kinderen en jongeren weten vaak heel goed wat het beste voor hen is. Yvette komt speciaal op voor de belangen van kinderen en jongeren.

Wil je weten wat je rechten zijn? Op de website van Kinderrechten.nl vind je al je rechten op een rij.

Onafhankelijk

De Jeugdombudsman is onafhankelijk. Zij werkt niet in opdracht van organisaties of instellingen. Zij kijkt alleen naar het belang van kinderen en jongeren. In gesprekken met kinderen en jongeren is zij onbevooroordeeld.

Sommige dingen mag de Jeugdombudsman niet doen. Zo kunnen wij weinig doen aan klachten die gaan over woningcorporaties of niet-gemeentelijke instanties zoals de politie. Ook als een klacht gaat over politieke besluiten of als een rechter al uitspraak heeft gedaan, kunnen wij meestal niet veel voor je betekenen. We kunnen dan wel meedenken over wie je wel zou kunnen helpen.

Een vraag of klacht over jeugdzorg, gemeente of school?

Meld het hier

Contact

Kinderen en jongeren kunnen mailen, bellen of het online formulier gebruiken. Als de kinderen dat nog niet zelf kunnen, mogen ook ouders, verzorgers of professionals contact opnemen met de Jeugdombudsman. Ook heeft de Jeugdombudsman een gratis inloopspreekuur. Zij vindt het heel belangrijk kinderen en jongeren zelf te spreken.

Portret Jeugdombudsman Yvette Nass

Veelgestelde vragen

Alle veelgestelde vragen