Direct naar content

Baby in drugspand

Column

De politie vindt bij een inval in een pand een grote hoeveelheid drugs en een wapen. De hoofdbewoner wordt opgepakt op verdenking van drugshandel. In dergelijke gevallen probeert de gemeente het pand zo snel mogelijk te sluiten om definitief een einde te maken aan illegale praktijken en overlast. De deuren worden verzegeld en niemand mag er nog in.

Maar wat als op datzelfde adres een jonge moeder woont met een baby van zes weken? Ze is de partner van de man die werd opgepakt, maar zelf geen verdachte. Waar moet zij heen? Veilig Thuis krijgt een melding over de situatie en neemt contact op met de jeugdombudsman. Het risico is groot dat moeder en baby op straat komen te staan. De gezinsopvang is vol en heeft een lange wachtlijst.

Veilig Thuis pleit voor uitstel van de sluiting tot er een permanente oplossing is gevonden. De jeugdombudsman doet navraag bij de gemeente. Ambtenaren van diverse afdelingen blijken bij de zaak betrokken te zijn. Ieder heeft zicht op een deel van het dossier, zonder volledig op de hoogte te zijn.

De jeugdombudsman organiseert een rondetafelgesprek met alle betrokken afdelingen en instanties. Besloten wordt één hulpverlener de regierol te geven bij het zoeken naar een oplossing. De jonge moeder krijgt voorlopig opvang in een hotel in afwachting van een woonplek met begeleiding.

De jeugdombudsman maakt zich al langer zorgen over het lot van kinderen bij woningsluitingen. Hoe belangrijk handhaving ook is, als een kind ‘dakloos’ dreigt te worden, moet sluiting worden uitgesteld of kan mogelijk onder voorwaarden van sluiting worden afgezien. Het belang van het kind dient altijd voorop te staan, zoals het Kinderrechtenverdrag stelt. De zaak is aanleiding om hierover met de gemeente in gesprek te gaan.

Stadskrant nr. 11 / 25-11-2020

Veel succes elders

Hoe na ingrijpen van de Jeugdombudsman, de gemeente alsnog goed keek naar een probleem rondom financiële ondersteuning.

Lees de column: Veel succes elders
Portret Jeugdombudsman Yvette NassColumn

Eindelijk zakgeld

Maya woonde negen maanden in een logeerhuis van een jeugdhulpinstelling in Den Haag. Al die tijd had ze geen of heel weinig zak- en kleedgeld.…

Lees de column: Eindelijk zakgeld
Jonge vrouw loopt in winkelcentrum en kijkt zorgelijk in haar portemonnee. Ze heeft geen zak- of kleedgeld.Column

Jong, dakloos en wachten

De 22-jarige Marcel zit diep in de problemen. Een hulpverlener komt in contact met hem en ziet dat er snel iets moet gebeuren om verder…

Lees de column: Jong, dakloos en wachten
Column