Direct naar content

Verlopen paspoorten

Column

Zus (20) en broer (19) hebben de Nederlandse nationaliteit, maar zijn opgegroeid en naar school gegaan in Irak. Vader neemt hen mee terug naar Nederland, omdat zijn dochter een medische behandeling nodig heeft. Ze wonen nu bij een vriend in Rotterdam.

De twee hebben verlopen paspoorten. Zonder geldige identiteitspapieren kunnen ze geen kant op in Nederland.  De vriend vraagt daarom de gemeente Rotterdam om hen in te schrijven en hun paspoorten te vernieuwen. De gemeente zegt hier niet toe bevoegd te zijn, omdat ze geen geldige papieren hebben. Zijn ze nog wel Nederlander? Ze worden doorverwezen naar Den Haag.

De gemeente Den Haag kan als enige gemeente identiteitspapieren vernieuwen van Nederlanders die nergens staan ingeschreven, meestal omdat ze in het buitenland wonen. Zus, broer en vriend melden zich bij het Haagse stadhuis. Al snel staan ze weer buiten. De gemeente wil het verzoek pas in behandeling nemen als ze een verklaring kunnen tonen van de Iraakse autoriteiten over hun nationaliteit.

Het dreigt uit te lopen op een langdurige affaire, terwijl de situatie van de zus steeds nijpender wordt. De vriend vestigt zijn hoop op de jeugdombudsman en vraagt de zaak te onderzoeken. Dat helpt. Bij de gemeente is een  ambtenaar bereid nog eens goed te kijken hoe het wettelijk zit. Wat blijkt? De wet schrijft voor dat iemands identiteit ‘deugdelijk’ moet worden vastgesteld, maar dat hoeft niet per se met geldige identiteitspapieren. Rotterdam had in dit geval het verzoek in behandeling kunnen nemen op basis van de verlopen paspoorten!

De ambtenaar meldt zijn bevindingen aan de Rotterdamse collega’s. Op verzoek van de jeugdombudsman informeert hij de kinderen. Ook krijgen ze schriftelijk bevestigd dat ze in Rotterdam kunnen worden ingeschreven. Zo gebeurt het. De vriend bedankt de jeugdombudsman en de gemeente Den Haag voor de snelle actie.

Veel succes elders

Hoe na ingrijpen van de Jeugdombudsman, de gemeente alsnog goed keek naar een probleem rondom financiële ondersteuning.

Lees de column: Veel succes elders
Portret Jeugdombudsman Yvette NassColumn

Eindelijk zakgeld

Maya woonde negen maanden in een logeerhuis van een jeugdhulpinstelling in Den Haag. Al die tijd had ze geen of heel weinig zak- en kleedgeld.…

Lees de column: Eindelijk zakgeld
Jonge vrouw loopt in winkelcentrum en kijkt zorgelijk in haar portemonnee. Ze heeft geen zak- of kleedgeld.Column

Jong, dakloos en wachten

De 22-jarige Marcel zit diep in de problemen. Een hulpverlener komt in contact met hem en ziet dat er snel iets moet gebeuren om verder…

Lees de column: Jong, dakloos en wachten
Column