Direct naar content

Als vluchteling 18 worden in Nederland

Column

De Jeugdombudsman sprak met jonge vluchtelingen. Ze zijn als alleenstaande minderjarige vluchteling (AMV) naar Nederland gekomen en hebben nu een verblijfstatus. In Den Haag wonen ongeveer tachtig AMV’s. Tot hun 18e krijgen zij begeleiding van een voogd en wonen in een pleeggezin of opvanghuis. Maar daarna moeten ze op eigen benen staan.

Op eigen benen staan is niet makkelijk voor een 18-jarige. En nog moeilijker als je pas kort in Nederland bent en de taal en cultuur nog moet leren kennen. Het gaat met veel van hen dan ook niet goed.

In 2017 heeft de Jeugdombudsman al eens een rapport uitgebracht over de woon- en leefsituatie van jonge vluchtelingen. Hoe is de situatie vijf jaar later en wat heeft de gemeente met de aanbevelingen gedaan? De Jeugdombudsman deed een vervolgonderzoek. Dit laat zien dat er is gewerkt aan verbeteringen. Maar er zijn nog steeds zorgen. Vooral over de huisvesting, financiën en (psychische) hulp.

In dit nieuwe rapport pleit de Jeugdombudsman voor een aantal standaard regelingen voor de hele groep. Zo zouden de jongeren met hulpverleners ruim voor hun 18e verjaardag een toekomstplan moeten maken voor alle levensgebieden: van wonen, opleiding, werk en inkomen tot sociale contacten. Ook zou de vertrouwde begeleiding standaard moeten doorlopen tot hun 21e jaar.

Een andere aanbeveling gaat over inkomen. Ouders hebben de plicht om kinderen tot hun 21e financieel te blijven ondersteunen. Jonge vluchtelingen hebben geen ouders of familie om op terug te vallen. De Jeugdombudsman dringt er bij de gemeente op aan om voor deze groep waar nodig de bijstand aan te vullen, zodat het genoeg is om van rond te komen.

Dit voorjaar hebben ook de Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman een rapport uitgebracht over alleenstaande minderjarige vluchtelingen in Nederland.

Column Stadskrant van 31 augustus 2022

Eindelijk zakgeld

Maya woonde negen maanden in een logeerhuis van een jeugdhulpinstelling in Den Haag. Al die tijd had ze geen of heel weinig zak- en kleedgeld.…

Lees verderOp de pagina Eindelijk zakgeld
Column

Meerjarig, minder zorg

Bijna tien professionals willen allemaal het beste voor een jongere, maar starre regels maken het desondanks erg moeilijk. Het gaat hier om de beruchte overgang…

Lees verderOp de pagina Meerjarig, minder zorg
Column