Direct naar content

Onderzoek Leerlingenvervoer

Onderzoek

De Jeugdombudsman heeft onderzocht hoe de gemeente aanvragen voor leerlingenvervoer behandelt. En dan vooral aanvragen van kwetsbare gezinnen. Gezinnen met een beperkt doen-vermogen. Die vaak meerdere problemen hebben en niet zonder hulp een aanvraag kunnen indienen.

De Jeugdombudsman ziet onder andere dat er nu vaak onjuiste verwachtingen zijn. Ouders en begeleiders weten niet altijd wat mogelijk is en welke voorwaarden gelden om recht te hebben op leerlingenvervoer. En dat de gemeente bij de beoordeling vooral afgaat op schriftelijke informatie. Daardoor heeft zij de gezinssituatie en het belang van het kind niet altijd goed in beeld.

Verder blijkt de gemeente geen rol voor zichzelf te zien als een aanvraag wordt afgewezen en ouders stellen dat zij door hun situatie hun kind niet zelf naar school kunnen brengen.

Jeugdombudsman Yvette Nass; “Wees proactief en zorg voor effectieve oplossingen als het gaat om gezinnen waarbij het doen-vermogen beperkt is.”

De Jeugdombudsman vindt dat de gemeente haar werkwijze moet aanpassen. Dat zij zich proactief moet opstellen om de dienstverlening aan deze gezinnen te verbeteren. En hen verder te helpen met de mogelijkheden die de gemeente daarvoor heeft. Zij doet de gemeente daarom de volgende aanbevelingen:

  1. zorg voor meer en beter persoonlijk contact
  2. werk samen aan integrale dienstverlening en effectieve probleemoplossing
  3. zorg voor adequate en uniforme informatie voor professionals die het gezin kunnen helpen bij een aanvraag.

 

Die aanbevelingen licht zij in dit rapport verder toe.

Jeugdombudsman Yvette Nass: ” Zorg voor een betere samenwerking door de gemeente als geheel te zien en niet als losse afdelingen.”

De aankondiging van dit onderzoek vindt u hier; Onderzoek naar leerlingenvervoer – Gemeentelijke jeugdombudsman