De Jeugdombudsman start een onderzoek uit eigen beweging naar de wijze waarop de gemeente Den Haag aanvragen behandelt voor leerlingenvervoer.
Aanleiding onderzoek
De directe aanleiding voor het onderzoek van de Jeugdombudsman is dat – ook na interventie van de ombudsman in een individuele klachtzaak– er geen persoonlijk contact tot stand kwam om de weigering van de aanvraag, de problemen in het gezin en mogelijke oplossingen te bespreken.
De Jeugdombudsman doet niet alleen onderzoek naar genoemde individuele klacht, maar ziet aanleiding ook breder een onderzoek uit eigen beweging te doen naar de aanvraagprocedure leerlingenvervoer. De problematiek van het gezin in genoemde individuele klacht staat niet op zichzelf. De Jeugdombudsman ontving, zowel van ouders als professionals, opnieuw meerdere klachten en signalen over problemen die gezinnen ondervinden rondom het doen van een haalbare aanvraag leerlingenvervoer. De (strikte uitleg van de) Verordening leerlingenvervoer sluit niet in alle gevallen goed aan op de dagelijkse praktijk en problemen van gezinnen. Voor gezinnen is niet alleen belangrijk dat alle relevante informatie is meegewogen in het definitieve besluit, maar ook dat zij zich hierin herkennen. Hiervoor vroeg de Jeugdombudsman al eerder aandacht in het rapport “Zorgen voor aangepaste leerlingenvervoer” van 12 februari 2020. Dit onderzoek uit eigen beweging is om die reden dus ook een vervolgonderzoek.
Daarnaast sluit het doen van dit onderzoek aan bij speerpunten uit het jaarverslag 2022 van de Jeugdombudsman, de Kinderrechtenbrief en de Zorgenbrief Onderwijs. Hierin deed de Jeugdombudsman herhaaldelijk de oproep om de belangen van kinderen en gezinnen centraal te stellen en kinderrechten structureel en uniform in te bedden in gemeentelijk beleid, regelgeving (i.c. Verordening bekostiging leerlingenvervoer) en uitvoering. Maar ook meer werk te maken van kinderrechten in de lijn van het Kinderrechtenverdrag en Stappenplan van de Kinderombudsman “Beste besluit voor het kind” in alle gemeentelijke besluiten die kinderen betreffen.
Doel onderzoek
Met het onderzoek wil de Jeugdombudsman meer zicht krijgen op welke wijze eerdere aanbevelingen van de Jeugdombudsman zijn opgevolgd. Daarbij betrekt de Jeugdombudsman specifiek de aanbevelingen uit de rapporten “Kan ik een hulphond krijgen? (WMO)”, “Maatwerk geparkeerd (gehandicaptenparkeerplaats)” en “Zorgen voor aangepast leerlingenvervoer (leerlingenvervoer)”.
Onderzoeksvragen
Centrale onderzoeksvragen zijn hoe de gemeente de belangen van kinderen bij de behandeling en beoordeling van aanvragen leerlingenvervoer onderzoekt en meeweegt en maatwerk toepast. Maar ook hoe de gemeente met aanvragers communiceert over de behandeling en beoordeling van de aanvraag leerlingenvervoer. De Jeugdombudsman toetst in haar onderzoek aan de behoorlijkheidsnormen luisteren naar de burger, informatieverstrekking, goede motivering en maatwerk.
Openbaar rapport
De Jeugdombudsman zal haar bevindingen, conclusies en mogelijke aanbevelingen uit het onderzoek neerleggen in een openbaar rapport. De bevindingen van het onderzoek en ook het definitieve rapport zullen aan de betrokkenen worden toegestuurd.