Direct naar content

Kinderen hebben rechten: Gemeenten moeten hier rekening mee houden

Onderzoek

De Jeugdombudsman van Den Haag en Leidschendam-Voorburg – Yvette Nass – vindt het belangrijk dat de stem van kinderen en jongeren beter wordt gehoord op plekken waar regels en beleid worden gemaakt. Kinderen hebben rechten en de Jeugdombudsman wil ervoor zorgen dat die een plek krijgen in de regels en beleid die de gemeenten maken. Deze moeten voldoen aan het KinderrechtenVerdrag.

Ook wil de Jeugdombudsman dat er beter wordt geluisterd naar kinderen en jongeren. Want er wordt nog veel te vaak over hen gepraat in plaats van met hen. Terwijl kinderen en jongeren vaak heel goed weten wat het beste voor hen is. De Jeugdombudsman komt speciaal op voor de belangen van kinderen en jongeren.

Vaak wijst zij de gemeente op de rechten van kinderen en jongeren in specifieke situaties. Bijvoorbeeld als het gaat om wonen of onderwijs. Ook wijst zij op het recht van kinderen en jongeren om te klagen.

De Jeugdombudsman geeft aanbevelingen aan de gemeente. Op 23 januari dit jaar had zij een gesprek met de gemeente Den Haag over belangrijke onderwerpen waar kinderen vaak de dupe zijn. In een brief die de Jeugdombudsman aan de gemeente heeft gestuurd, wijst zij de gemeente op deze belangrijke punten. En zij wijst vooral op structureel rekening houden met de rechten van kinderen.

De gemeente Den Haag heeft al verbeterpunten ingezet. Dat schrijft de wethouder in een brief (zie RIS 316128) aan de Jeugdombudsman. Het vervolggesprek zal plaatsvinden in oktober.