Verhalen van jongeren
Ik voel me niet thuis op kamers
Carina (17 jaar) zit af en toe niet lekker in haar vel. Omdat het thuis niet goed ging, woont Carina al op kamers. Hierbij wordt zij begeleid door een hulpverlener. Carina meldt zich bij de jeugdombudsman, omdat zij zich niet prettig voelt op haar kamer tussen depressieve en agressieve kinderen. Carina vindt dat de hulpverlener haar zorgen niet serieus neemt. Betrokken partijen gaan op verzoek van de jeugdombudsman met Carina in gesprek en maken afspraken die de zorgen van Carina wegnemen.
Ik ga niet meer naar school door problemen
Zayn (13 jaar) kan maar lastig wennen aan de overgang naar de middelbare school. De wisseling van leraren is zo moeilijk voor hem dat hij steeds vaker thuis blijft en zich ziek meldt. Pas na 1,5 jaar valt hij op als ‘thuiszitter’ bij leerplicht. Inmiddels zijn de problemen zo verergerd dat hij de deur niet meer uitkomt. Zijn ouders zijn ten einde raad en komen op het spreekuur van de jeugdombudsman. De jeugdombudsman neemt contact op met de gemeente. Die helpt nu het gezin bij het vinden van een nieuwe school en passende hulp voor Zayn.
Dakloos zonder daklozenuitkering
Daan (22 jaar) raakt zijn huis kwijt door een conflict met zijn huurder. Hij slaapt nu uit nood bij vrienden op de bank. De gemeente ziet hem daardoor niet als dakloos. Daan loopt daarom het recht op een daklozenuitkering mis en heeft geen geld meer om eten te kopen. Hij vraagt de jeugdombudsman om hulp. De jeugdombudsman helpt Daan via de gemeente aan de nodige begeleiding naar werk en een eigen woning, waardoor hij nu weer een toekomstperspectief heeft en zijn problemen aan kan pakken.